RU UA
0
Кошик
MenuClose
Profile.svg
Увійти
0
Кошик
Що таке марафон правильного харчування фото 1, Aptekar.ua

Що таке марафон правильного харчування

Сьогодні в світі все більше стає людей - прихильників здорового способу життя. А він неможливий без правильного, збалансованого харчування. В Україні більше 50% населення страждає від зайвої ваги. Привести масу тіла в норму і навчитися її контролювати без дієт і голодування допомагає марафон здорового харчування. Цей термін з'явився зовсім недавно, і багато українців не знають, що таке марафон харчування.

Думка фахівців


У кожній культурі існують характерні особливості раціону. Так, наприклад, звичне меню українців складається з продуктів з великою кількістю насичених жирів - сала, жирного м'яса, масла, вершків. У раціоні мало натуральних (не оброблених термічно) овочів, фруктів. Люди стали менше рухатися, особливо жителі мегаполісів. Всі ці «харчові звички» призводять до надмірної ваги і захворювань, обумовленим ожирінням.
Накопичення жирових відкладень, формування харчових переваг і звичок займає не один рік. Тому спроби схуднути за короткий проміжок часу терплять фіаско. Марафон правильного харчування - це науково обґрунтований, індивідуально підібраний плавний перехід до здорового і збалансованого раціону, розрахований на термін 3-4 місяців. Такий підхід попереджає:

● розвиток психічного і фізичного стресу;
● зниження настрою;
● гормональний дисбаланс;
● недостатнє надходження необхідних поживних речовин;
● інтоксикацію організму;
● порушення обмінних процесів.

Фахівці вважають ожиріння серйозним захворюванням, для лікування якого не підходить проста рекомендація - менше їсти. Марафон ПХ вирішує цю проблему самим щадним і правильним способом.

Етапи


Дієтологи радять розбити марафон на етапи і поставити для кожного з них власну мету.

наприклад:

1. На першому етапі слід навчитися рахувати калорійність продуктів. Для здорового схуднення і підтримки нормальної життєдіяльності організму досить 1300-1500 ккал / добу. Облік калорій допоможе зменшити обсяг порції і навчить харчуватися дрібно, не пропускаючи прийомів їжі.
2. На другому етапі слід «прислухатися» до свого організму і з'ясувати, які продукти викликають «приріст». У деяких людей є індивідуальна непереносимість тих чи інших продуктів (навіть легкозасвоюваних і корисних) які призводять до появи зайвих кілограмів. Їх потрібно знайти і прибрати з щоденного меню.
3. Складання індивідуального раціону з урахуванням БЖУ, калорійності і непереносимості. Правильно складене меню стане основою для збалансованого харчування.

Марафон харчування - це не тільки меню, але і дотримання питного режиму, фізичні навантаження, прогулянки на свіжому повітрі.

З чого починається?


ПХ марафон, меню якого можна уточнити у лікаря-дієтолога, рекомендується починати з «марафонської дієти». Вона розрахована на 6 днів і складається з 3 діб вуглеводного розвантаження і 3 днів вуглеводного завантаження. Рідше використовуються схеми 2/4 або 2/5 доби.

У перші 3 дні з раціону максимально виключаються всі продукти, що містять вуглеводи - хліб, макаронні вироби, крупи, цукор і солодощі, солодкі фрукти і крохмалисті овочі. Перевагу віддають нежирному м'ясу, рибі, твердому сиру, кисломолочному сиру і іншим високобілковим продуктам. Їсти можна овочі, в яких вуглеводів міститься не більше 5 г на 100 г продукту. У ці дні організм починає відчувати дефіцит глікогену і починає заповнювати його з жирового депо.

У наступні 3 дні переходять в режим «завантаження», щоб організм не став використовувати внутрішні ресурси для отримання енергії. У цей період вуглеводи отримують з фруктів, овочів, круп, але збільшувати при цьому обсяг порції можна. Щоб «енергія» накопичувалася в м'язах, а не в жирі, потрібно пити чистої води не менше 1,5-2 л на добу.

Допомогу в складанні правильного раціону слід отримати у професіоналів-дієтологів. Існують індивідуальні особливості, які необхідно врахувати - вік, стать, фізичну активність, стан здоров'я.

Правила прийому їжі


Крім того, що знаходиться на столі, для правильного харчування важливо і те, як людина їсть. Щоб отримати максимальну користь від їжі, необхідно:

1. Їсти усвідомлено - отримуючи задоволення від страви, сервірування, не 
відволікаючись на книгу або телевізор, в спокійній обстановці.
2. Харчуватися дрібно - приймати їжу не менше 4 разів на день.
3. Не переїдати - розподілити добовий обсяг їжі так, щоб відчувати після їжі задоволення, а не тягар.
4. Правильно пити - не тільки дотримуючись режиму, але і грамотно розподіляючи прийом рідини. Не рекомендується пити відразу після вживання їжі або запивати страви. Краще випити воду за 10-15 хв до їжі.
5. Вечеря повинна бути легкою і не менше ніж за 3-4 год до сну.

Збалансований раціон, прийом вітамінно-мінеральних комплексів - це запорука довгого і повноцінного життя.

Рейтинг:

Другие новости

Все новости